Glazbena škola Josipa Hatzea

3. ZIMSKA PIANO LOOP AKADEMIJA

Treća Zimska Piano Loop akademija u Glazbenu školu Josipa Hatzea od 18. do 21. veljače 2021. dovodi dva renomirana profesora sa zagrebačke Muzičke akademije, Rubena Dalibaltayana i Đorđa Stanettija, čijim će prisustvom profitirati učenici i studenti klavira, ali i splitska publika koju u Hrvatskom domu Split u petak, 19. veljače očekuje pijanistički recital Đorđa Stanettija.

Prkoseći zatišju uzrokovanom pandemijom, Zimska Piano Loop akademija, koja se razvila iz jedinstvenog produkcijsko-edukacijskog projekta u organizaciji Piano Projekta, i ove godine uspješno nastavlja s transmisijom pijanističkih vještina u partnerstvu s Glazbenom školom Josipa Hatzea. Dvadesetak sudionika, od osnovnoškolaca do studenata klavira, ove godine neće se družiti s međunarodnim kolegama, koji poput njemačke pijanistice ukrajinskih korijena Milane Chernyavske, nisu mogli sudjelovati na ovogodišnjoj akademiji zbog sveopćeg zatvaranja država uslijed pandemije. Među sudionicima su zato i najuspješniji učenici Glazbene škole Josipa Hatzea, kojima je rad s renomiranim profesorima ujedno i priprema za nadolazeće Regionalno natjecanje HDGPP i Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus u Križevcima. Četvero maturanata iskoristit će rad s profesorima i kao pripremu za prijemne ispite na glazbenim akademijama. „Nakon popuštanja mjera vraćamo se u aktivniji i neposredniji život u Školi. Napokon možemo realizirati barem dio našeg Godišnjeg plana i program uz privilegiju suradnje s klavirskim autoritetima. Pokušavamo na mala vrata vratiti kulturne događaje u Grad, naravno u skladu s epidemiološkim mjerama.”, ističe ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić.

Uz zimsko i ljetno izdanje Piano Loop akademija i festivala, predsjednici Udruge Piano Projekt Vanesi Klevi želja je prezentirati najbolje pijaniste tijekom cijele godine, ali u iščekivanju je nekih boljih vremena: „Udruga Piano Projekt od svog osnutka 2010. čeka ovaj povijesni trenutak u kojem Split otvara vrata svoje koncertne dvorane. Piano Loop Festival tako će pored ljetnih otvorenih pozornica dobiti i ovu zatvorenu u kojoj će se tijekom hladnijih godišnjih doba održavati klavirski Piano Loop ciklus. Kulturni život na respiratoru će, nadam se do proljeća ili najkasnije do jeseni, biti samo ružna uspomena, pa ćemo pijaniste vratiti u prirodno okruženje, akustički projektiran prostor u kojoj će u sinergiji s publikom vratiti dostojanstvo koncertne izvedbe kao umjetničkog i društvenog događaja. Jedan od prvih koncerata u ciklusu bit će recital Rubena Dalibaltayana koji će promovirati svoj novi CD s djelima armenskih i hrvatskih skladatelja.”


Vrijeme do dolaska boljih uvjeta za održavanje ciklusa i novog koncertnog klavira u splitskoj dvorani sigurno će ispuniti i uljepšati pijanistički recital
Đorđa Stanettija na bečkom Bösendorferu starom 160 godina, koji je pronašao utočište u Hrvatskom domu Split. Još od debitantskog nastupa kao šesnaestogodišnjak uz Zagrebačku i Beogradsku filharmoniju, Đorđe Stanetti dominira koncertnim podijima u Hrvatskoj i inozemstvu, nastupajući ravnopravno kao solist i komorni glazbenik. Dobitnik je godišnje nagrade „Milka Trnina” Hrvatskog udruženja glazbenih umjetnika 2002. za izvedbu Papandopulovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačke soliste., a deset godina kasnije godišnju nagradu uručio mu je i HDGPP. Njegove virtuozne i glazbeno promišljene interpretacije zabilježene su i na nekoliko nosača zvuka. U glazbenom izričaju njeguje repertoar svih stilskih razdoblja, a njegov dio prezentirat će i splitskoj publici izvedbom „Preludija i fuge” hrvatskog suvremenog skladatelja i orguljaša Ante Knešaureka omeđenim partitama („Četvrta partita u D-duru” i „Šesta partita u e-molu”) baroknog majstora Johanna Sebastiana Bacha.


Ulaznice za recital su dostupne preko AdriaTicketa, a oni koji ne stignu na vrijeme osigurati mjesto u dvorani koncert će moći pratiti iz udobnosti doma putem
online prijenosa na službenoj YouTube stranici Hrvatskog doma Split.

Skip to content