Glazbena škola Josipa Hatzea

Duo koncert violončela i klavira

duo-koncert

Meinhard Holler, violončelo
Neritan Hysa, klavir
srijeda / 08. travnja / 18:30h
dvorana nove škole

 

Program:

Ludwig van Beethoven: 3. sonata za klavir i violoncelo u a duru, op. 69
Allegro ma non troppo – Scherzo – Adagio cantabile – Allegro vivace
Bohuslav Martinů: 1. sonata za violoncelo i klavir
Poco allegro – Lento – Allegro con brio
Edvard Grieg: sonata za violoncelo i klavir u a molu, op. 36
Allegro agitato – Andante molto tranquillo – Allegro

 

Dvojica glazbenika upoznali su se 2010. na Colluvio-u, međunarodnom tečaju komorne glazbe s koncertnom turnejom na imanju Gut Horneggu, Preding u  Austriji. Neritan Hysa je bio jedan od polaznika, a Meinhard Holler voditelj tečaja. O tadašnjem je susretu reditelj Walter Wehmeyer snimio film „Muzika poslije rata – Kosovo između traume i novog početka“, koji je prikazan na svim značajnim TV stanicama na njemačkom govornom području. Film možete pogledati na www.colluvio.com

Meinhard Holler – violončelo

rodom iz Graza, Austrija, Meinhard Holler pohađa satove glazbe od 4. godine. Osvajač mnogih nagrada na natjecanjima za mlade glazbenike. Studirao na akademiji u Grazu i na konzervatoriju “Richard Strauss“ u Münchenu u klasi Jannisa Chronopoulosa i Jana Polášeka. Nakon toga studira na akademiji u Saarbrückenu kod profesora Davida Grigoriana, dugogodišnjeg studenta u klasi Mstislava Rostropoviča i njegovog kasnijeg asistenta.
Redovito je pohađao tečajeve komorne i orkestaralne muzike kod Heinricha Schiffa te majstorski tečajeve izmedju ostalog kod Philippe-a Mullera, Marjory Cornelius, Paula Torteliera, Davida Grigoriana, Eduarda Brunnera, ”Altenberg Trio Wien”, Sergiu-a Celibidachea. Dobitnik je muzičke nagrade ”Kulturkreis Gasteig” u Münchenu.
Redovne koncertne aktivnosti u “Cello Mellow”, “Juon Trio” (sa Slavom Cernavca-om, klarinet i Zorianom Tkačik, klavir) i kao duo-partner pijanista Olge Zalogine, Neritana Hysa-e, kao i čembalistice i pijanistice Caroline Bergius. Koncerti i turneje su ga vodili sa ovim muzičarima kroz Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku, Austriju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju …
Pedagoška djelatnost i poticanje mladih naraštaja s redovitim uspjesima svojih učenika na takmičenjima. Intenzivna pedagoška suradnja s čelistima prof. Božom Saramandićem (Srbija), prof. Ivanom Kučerom (muzička akademija u Kijevu, Ukrajina) i naročito sa Davidom Grigorianom.
Autor obimne pedagoške literature za svoj instrument.
Član je žirija na natjecanjima i voditelj majstorskih tečajeva u Austriji, Njemačkoj, Srbiji, …

Neritan Hysa – klavir

Rođen u Prištini, Kosovo, Neritan Hysa završio je 2004. muzičku školu „Lorenc Antoni“ u Prizrenu, gde je pohađao časove klavira kod Nikolete Tomrecaj, Lule Elezi i Misbaha Kaçamaku-a. Od 2004. do 2009. je studirao klavir na Fakultetu za Umetnosti Univerziteta u Prištini u klasi Valbone Pula-Petrovci. Od 2013. studira klavir na akademiji u Cottbusu u klasi profesora Wolfganga Glemsera.
Nekoliko godina je bio angažiran kao korepetitor na Univerzitetu u Prištini i nastavnik klavira u Muzičkoj školi u Prištini.
2002. godine je osvojio treću nagradu na klavirskom takmičenju „Pianisti i ri“ („Mladi pijanista“) u Tirani, Albanija. Brojni nastupi kao solist i u komornim sastavima u zemlji i inozemstvu. Godine 2009.  svirao je kao solist s Kosovskim Filharmonijskim Orkestrom pod vodstvom Toshio-a Yanagisawa-e. Dvaput, 2010. i 2012. bio je polaznik majstorskog tečaja komorne muzike „colluvio“ u Gut Horneggu, Austrija s radio-snimcima u okviru turneje koja je potom uslijedila u Beču, Münchenu, Ljubljani, Omišu, Splitu, Sarajevu i Beogradu.  Sudjelovao je također na brojnim majstorskim kursevima, između ostalog kod pijanista Kevina Kennera, Pascala Godarda i Jamesa McChesney-a.

Skip to content