Glazbena škola Josipa Hatzea

EFEKTNA FANTAZIJA NA FILHARMONIJI BUDUĆNOSTI UZ SAKSOFONISTA IVORA ZLODRU

Uz oca dirigenta, majku profesoricu klavira i brata gitarista, glazba nije mogla zaobići ni saksofonista Ivora Zlodru iz klase profesorice Erne Čizmić-Rebić, kojeg 24. svibnja 2019. na velikoj pozornici splitskog teatra očekuje najveći nastup do sada. Kako je glazba „pobijedila“ košarku saznajte iz razgovora s trećim solistom ovogodišnje Filharmonije budućnosti.

Na Filharmoniji budućnosti izvest ću…

Fantaziju na originalnu temu za saksofon i orkestar J. Demerssemana. Skladba je vrlo zanimljiva i klasična, jer se dosta drži tonaliteta. Sadrži mnogo brzih pasaža i emotivnih dijelova, zbog koje je efektna pa će se svidjeti čak i onima koji ne vole klasiku.

Potječeš iz glazbene obitelji. Koliko je to odredilo tvoj profesionalni put?

Neko vrijeme bio sam siguran da se neću baviti glazbom. U Sinju sam trenirao košarku, išao sam na utakmice i seminare, te sam toliko bio u sportu da sam saksofon jako malo vježbao. Sredinom drugog razreda srednje škole shvatio sam da je glazba ipak moj put, a kada sam počeo vježbati onoliko koliko sam smatrao da mi je potrebno, život mi je postao puno ljepši. Utjecaj obitelji po tom pitanju sigurno je bio velik. Kada sam imao neki problem ili pitanje mogao sam samo nazvati oca, majku ili brata, koji su me usmjerili na pravi put.

Glazbeni uzor mi je…

brat, gitarist Natan Zlodre. Kada s njim razgovaram o glazbi svaki put se naježim. Iako ima samo 22 godine, mislim da je došao do nekih spoznaja do kojih neki ne stignu tijekom cijelog života. Sasvim je u glazbi i mislim da bi svi trebali ići njegovim stopama.

Najdraži nastup…

ostvario sam u Beogradu u veljači 2019. Išao sam na Međunarodno natjecanje Davorin Jenko na koje se prijavljuje jako puno glazbenika. Zaboravio sam provjeriti datum isteka osobne iskaznice pa nisam mogao proći granicu te sam na natjecanje krenuo u zadnji trenutak. Tri dana nisam spavao ni jeo, a na natjecanje sam stigao u zadnji čas. Bila je to velika avantura i prvi koncert na kojem sam osjetio velike emocije, ali sam se osjećao i jako opušteno. Nije mi bila važna nagrada, iako sam bio prvi,  koliko izvedba kojom sam bio jako zadovoljan.

Solistički nastup s profesionalnim orkestrom u HNK Split…

je moj najveći nastup do sada. Vrlo sam zahvalan što sam izabran među svim mojim kolegama.

Glazbena škola Josipa Hatzea…

me izgradila. Svi ti dobri i dragi ljudi iz škole izveli su me na pravi put. Nikad je neću zaboraviti i nastaviti posjećivati.

Nakon mature planiram…

se dobro odmoriti, ali ne zadugo. Nastavljam sa sviranjem i koncertima, a spremam se i za prijemni na UMAS-u jer želim studirati u klasi prof. Tudora. Mislim da od njega mogu jako puno toga naučiti. Kasnije bih želio otići u Amsterdam raditi s Arnom Bornkampom, koji je najbolji profesor saksofona u svijetu.

Skip to content