Glazbena škola Josipa Hatzea

BALET…KAKO I ZAŠTO UPISATI KLASIČNI BALET U GŠ JOSIPA HATZEA?

BALET je

odlična vježba koja poboljšava ravnotežu,

potiče razvoj mozga, gradi snagu, fleksibilnost i usklađuje tijelo.

Uči te svjesnosti tijela, ritmu, vremenskom tijeku i muzikalnosti,

disciplini, organizaciji te javnoj izvedbi,

potičući osjećaj za povijest.

Uz to imat ćeš odlične noge, gracioznost i eleganciju uz mnoštvo prijatelja!

 

Od školske godine 2019./20. u Glazbenoj školi Josipa Hatzea uči se i balet! Balet je plesna forma koju krasi strogost i preciznost tehnike, ali i ljepota te lakoća balerina i baletana na sceni čineći je lakom i privlačnom. Pravo upisa u prvi razred baletnog obrazovanja imaju djeca koja su u pravilu navršila 11 godina života i zadovoljila kriterije propisane kurikulumom umjetničkog obrazovanja.

Dobna granica: djeca rođena do 1.9.2008. i mlađi

Što se uči na programu klasičnog baleta?

U prvom razredu polaznici uče klasični balet, u drugom i solfeggio (predmet u sklopu kojeg se svladava glazbena pismenost, osnove teorije glazbe te skup vježbi kojima se pjeva određena melodija za usavršavanje sluha, a uključuje i glazbeni diktat), od trećeg razreda i klavir, a zatim slijede i karakterni plesovi.

Kako postati učenik/ica programa za klasični balet?

Prati našu stranicu www.gsjh.hr i nakon objave natječaja prijavi se na online aplikaciju http://upisi.gsjh.hr. Nakon online prijave svaki kandidat dobiva termin prijemnog ispita u e-prijavnici, a zatim slijede rezultati i upisi.

Što očekivati na prijemnom ispitu?

Na prijemni ispit potrebno je ponijeti triko i školske papuče. Prijemni ispit, odnosno audiciju, provodi tročlana komisija koja kod svakog kandidata vrednuje: otvorenost nogu, mekoću, gipkost i raspon, skok, opći izgled, muzikalnost  i koordinaciju.

Iznimno, komisija na prijemnom ispitu-audiciji kod pojedinog kandidata može utvrditi posebnu darovitost te ga uputiti na savladavanje dva razreda u istoj školskoj godini.

Zašto bi trebao/la učiti balet baš u Glazbenoj školi Josipa Hatzea?

Osnovna plesna škola odobrena je od Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavlja prvi korak u profesionalnoj plesnoj karijeri. Baletom se možeš u budućnosti i profesionalno baviti, a za to je potrebna potvrda od struke. Upravo zato program klasičnog baleta u Glazbenoj školi Josipa Hatzea pruža cjelokupno školovanje, koje se ne sastoji samo od tehnike plesa već i osnova glazbenog i umjetničkog obrazovanja. S obzirom na to da ćeš školu pohađati s glazbenicima, imat ćeš priliku nastupiti i uz glazbu uživo, glazbenike okupljene u orkestre i zborove škole. Glazbena škola Josipa Hatzea blisko surađuje i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu, što je prilika za sudjelovanje u baletima na velikoj sceni HNK Split (poput Orašara i Labuđeg jezera P. I. Čajkovskog), ali i zanimljivim te raznovrsnim projektima koje Škola samostalno postavlja na daske teatra, ali i drugim adekvatnim lokacijama u Gradu Splitu i šire.

Plesači su instrumenti, poput glasovira kojeg svira koreograf . – koreograf George Balanchine

Skip to content