Glazbena škola Josipa Hatzea

Koncert u Zagrebu – EL Sistema

OBAVIJEST NASTAVNICIMA I UČENICIMA SREDNJE ŠKOLE
Glazbena škola organizira odlazak na koncert
Orquesta Sinfónica Juvenil de Caracas (Lisinski subotom, Zagreb)
8.11.2014. u 19.30
Prijevoz i cijena karte: 100,00 kn

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i udruga SO DO organiziraju  po prvi puta u Hrvatskoj predstavljanje venezuelanskog glazbeno-obrazovnog programa El sistema kroz niz događaja od predavanja, filmskih projekcija, izložbi, otvorenih proba do svečanog završnog koncerta.

Posebna radionica za nastavnike održat će se od 14:30 do 16:00 sati u Maloj dvorani tijekom koje će se  podrobnije upoznati s obrazovnim sustavom El sistema. Radionicu će voditi eminentni profesori Fundacije Simon Bolivar iz Caracasa, predsjednica El Sistema Hrvatska Carmen Hiti te predsjednik Udruge SO-DO (Sustav orkestara djece i omladine) Ricardo Luque.

Program El sistema počeo je1975. godine u Caracasu kada je José Antonio Abreu u garaži okupio jedanaestero djece u orkestar, koji je danas prerastao u projekt venezuelanske glazbene naobrazbe  poznat pod nazivom El Sistema. Slijedeći plemenitu ideju da je glazba pravo svih, a ne samo elita, maestro Abreau je stotine tisuće djece maknuo s ulica, udaljio od kriminala i neimaštine. Upravo je Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa jedno od najvažnijih postignuća ovog glazbenog i obrazovnog sustava. U orkestru sviraju mladi glazbenici većinom u dobi od 14 do 23 godine, a osim maestra Joséa Antonia Abreua i njihovog aktualnog mladog dirigenta Dietricha Paredesa, u njihovoj naobrazbi sudjelovali su brojni istaknuti venezuelanski i inozemni dirigenti, uključujući Gustava Dudamela. Repertoar ovog orkestra zaista je širok, a najčešće izvode djela sunarodnjaka i drugih latinskoameričkih skladatelja.

Dietrich Paredes, dirigent

Program:

Silvestre Revueltas: Sensemayá
Juan Carlos Nuñez: Toccata br. 1
Antonio Estévez: Mediodía en el Llano (Podne u preriji)
Evencio Castellanos: Santa Cruz de Pacairigua
Igor Stravinski: Posvećenje proljeća, balet

Istina je da me nikad ništa nije toliko ganulo. Ne samo zbog emotivnosti trenutka…već zbog kvalitete glazbenika El Sistema…” Placido Domingo

Prijave u staroj školi do 13.10.

Skip to content