Glazbena škola Josipa Hatzea

Krunidba Popeje C. Moneteverdi

22.09.2017.

Opera Krunidba Popeje talijanskog skladatelja C. Monteverdija, čiju 450. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine, otvorit će ciklus Umjetnost bez granica u sezoni 2017./18. u subotu, 23. rujna 2017. u 19 i 30 sati u Galeriji Meštrović. Opera se postavlja u polukoncertnoj izvedbi u sklopu projekta MUSICA PERPETUA, međunarodnog studentskog projekta koji se održava prvi put, a obuhvaća suradnju Sveučilišta u Splitu, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Muzičke akademije Sveučilišta u Ljubljani, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te Škole likovnih umjetnosti Split, s udrugom Prokultura i Glazbenom školom Josipa Hatzea u Splitu, uz podršku Hrvatsko-talijanske kulturne udruge Dante Alighieri Split.

U naslovnim ulogama nastupaju Ana Marija Paladin (Poppea), Stefany Findrik (Nerone), Gabrijela Deglin (Ottavia), Marijo Krnić (Seneca), Ani Škorić (Arnalta) Marin Vitas (Ottone/Valetto), Kristina Svalina (Drusilla) i Dada Kladenik (Nutrice) uz Orkestar UMASa i Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Splitu „Silvije Bombardelli“ pod vodstvom Anamarije Tadin.

Mislav Vušković, student talijanskog i engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu preveo je libreto izabranih scena sa starotalijanskog na hrvatski jezik te uvježbao s izvođačima pravilan izgovor starotalijanskog jezika pod mentorstvom doc.dr.sc. Maje Bezić i izv. prof. dr.sc. Magdalene Nigoević.

Učenici Škole likovnih umjetnosti Split Odjela za dizajn odjeće, pod mentorstvom prof. Suzane Budimir i prof. Larise Vukšić, izrađivali su kostime solista, dok su učenici Odjela za fotografski dizajn pod mentorstvom prof. Kristijana Falaka pripremili foto i video materijal koji prati proces nastanka glazbeno-scenske produkcije opere, od proba do same izvedbe.

Umjetnički voditelj cijelog projekta je dirigent i izv. prof. Egon Mihajlović, njegov asistent je čembalist Branimir Rezić, dok je mentorica solista operna pjevačica i docentica Terezija Kusanović, a voditeljica cjelokupnog projekta je mag. art. i studentica poslijenje godine solo pjevanja Ana Marija Paladin.

Samoj izvedbi prethodila je dvotjedna edukacija pod mentorstvom izv. prof. Egona Mihajlovića, predstojnika odjela za ranu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani, unutar koje će studenti steći nova znanja i vještine s područja barokne tehnike, stilistike, ornamentacije i interpretacije.

Polazišna točka nastanka ovog projekta jest činjenica da u Gradu Splitu nedostaje autentičnih izvedbi glazbenih djela iz repertoara rane glazbe, a razlog tomu je nepostojanje katedre za ranu glazbu na Sveučilištima unutar Republike Hrvatske. Projektom MUSICA PERPETUA želi se ukazati i na nedostatak međunarodne suradnje studenata na umjetničkom području, nedostatak projektne suradnje među sastavnicama Sveučilišta na umjetničkom području, ali i s drugim obrazovnim sastavnicama te s lokalnim, pogotovo kulturnim udrugama i institucijama grada Splita. Cilj je popularizirati barokni glazbeni repertoar na splitskoj umjetničkoj sceni kroz kvalitetne studentske međunarodne projekte u vidu izvođenja baroknih opera koje su kao glazbeno-scenska djela dovoljno kompleksne da omogućavaju izravno povezivanje sudionika različitih sastavnica Sveučilišta u Splitu s ostalim odgojno-obrazovnim, društvenim, kulturnim i umjetničkim ustanovama, organizacijama i udrugama na tuzemnoj i inozemnoj razini, sve u svrhu poboljšanja obrazovanja, podizanja studijskog standarda Sveučilišta u Splitu, vlastitog kulturnog napretka svih sudionika te obogaćivanja sveopće kulture Grada Splita.

Ciklus Umjetnost bez granica pokrenut je 2009. na inicijativu udruge Prokultura-Opservatorij kulturnih politika s ciljem popularizacije glazbe među mladima. U sklopu ovog kulturno-obrazovnog projekta  do sada su nastupile sve glazbene škole iz Splitsko-dalmatinske županije te brojni profesori, studenti i učenici glazbenih škola i akademija iz drugih dijelova Hrvatske. Koncertom Athanor orkestra iz Španjolske u protekloj sezoni ciklus je dobio i međunarodni odjek. Organizatori Ciklusa su Prokultura – Split, Glazbena škola Josipa Hatzea i Muzeji Ivana Meštrovića uz pokroviteljstvo Ureda državne uprave u SDŽ. Medijski promotor Ciklusa je Hrvatski radio – Radio Split.

Skip to content