Glazbena škola Josipa Hatzea

POZIV UČENICIMA ZA SNIMA JE U SKLOPU PROGRAMA CLASSICA TRANSFORMA

Udruga Sensoria poziva sve polaznike Glazbene škole Josipa Hatzea osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se prijave za korištenje besplatnih termina snimanja svog instrumenta u okviru pilot programa “Classica Transforma”.

Kompozicije, odnosno autore, polaznici mogu slobodno birati, pod uvjetom da su dio njihovog nastavnog plana i programa.

Mlađi polaznici u studio mogu doći u pratnji roditelja ili staratelja.

Sudjelovanje u projektu, osim mogućnosti snimanja, donosi i iskustvo produkcijskog procesa u tonskom studiju. Snimak svoje izvedbe mladi umjetnici mogu koristiti i kao prilog prijavama na natjecanja.

Program glazbene produkcije pod nazivom „Classica Transforma“ propituje dijalog tradicionalne klasične glazbe, tehnologije, kreativne produkcije i ekspresionističke reintepretacije u formi suvremene glazbe. Studio udruge Sensoria će sekvenciranjem dijelova, odnosno uzoraka originalnih snimaka otvarati pitanja harmonijske, ritmičke, dinamičke i emocionalne kompatibilnosti autora iz raznih povijesnih perioda skladanja glazbe.

Originalne kompozicije, snimljene solo izvedbom različitih klasičnih instrumenata, poslužit će kao osnova produciranja novih kompozicija. Postupak će se dijelom nasloniti i na pojam ‘reduciranog slušanja’ – koje Michael Chion definira kao usredotočenost na kvalitativna svojstva visine tona i njegovog timbra, bez obzira na njegov izvor, kao i na prakse koje zagovara Brian Eno.

Sensoria nastoji pružiti jednaku šansu i učenicima svih dislociranih odjela Glazbene škole Josipa Hatzea (Postira, Supetar, Bol, Hvar, Jelsa, Stari Grad, Vis, Kaštela i Trogir), kao i raditi terenska snimanja, što će ovisiti o prihvaćenosti programa i situaciji nastaloj uslijed epidemije koronavirusa.

Povezivanjem tradicionalne klasične i suvremene glazbe želimo potaknuti akademsku zajednicu na izvođenje i promoviranje živućih skladatelja.

Rad udruge Sensoria podržavaju Zaklada Kultura Nova, Grad Split i Glazbena škola Josipa Hatzea.

Skip to content