Glazbena škola Josipa Hatzea

SRETAN BOŽIĆ SPLITE!

Sretan Božić Splite!“,  poželjeli su učenici Glazbene škole Josipa Hatzea sugrađanima izvedbom istoimenog glazbeno-scenskog djela 16. prosinca 2019. na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Napuštajući klasičnu formu dosadašnjih božićnih koncerata, Glazbena škola Josipa Hatzea prvi puta se ohrabrila i za izvedbu blagdanskog nastupa na velikoj pozornici splitskog HNK. Scenografija Ozrena Bakotića pozornicu je pretvorila u čarobnu šumsku bajku, prikladnu za izvedbe solista i ansambala, kako glazbenih tako i baletnih, ali i glumačkih. Iako su školski zborovi oformljeni prema dobnim skupinama te uglavnom nastupaju i vježbaju odvojeno, djelo Sretan Božić Splite ujedinilo je najmlađe i najstarije pjevače. Dječji zborovi DO-RE-MI voditeljice prof. Agneze Medić, i Corona prof. Ivane Šutić uz Djevojački zbor prof. Darija Maleša udružili su snage u izvedbi Christ’s Nativity, Carol of the Bells te hrvatskim tradicijskim pjesmama koje je uz njih rado pjevušila i publika. Sve glazbene točke u ovom glazbeno-scenskom djelu iznio je orkestar, koji je za ovu prigodu također spojio različite ansamble; Puhački orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea i Glazbu Split, pod vodstvom zajedničkog im voditelja, Jakova Jurića. Ovaj perspektivni mladi glazbenik na putu ka diplomi iz dirigiranje, već je magistar trube, a kao svestrani ljubitelj i poznavatelj glazbe za ovu prigodu napravio je  i većinu aranžmana, široj publici uglavnom dobro znanih skladbi božićnog repertoara.

Operno umijeće pjevanja u tradicijskoj napolitanskoj pjesmi Santa Lucia prezentirala su tri tenora, Hrvoje Čuić, Tomislav Jukić i Mateo Đikić uz baritona Josipa Galića, a potom im se pridružila cijela klasa pjevača prof. Sanje Erceg-Vrekalo u izvedbi Feliz Navidad. U toj pjesmi istaknuli su se  i solisti iz orkestra, flautist Luka Sumić, saksofonist Matija Petrić i trubač Ante Bubić, koji su iz „rupe“ izašli na scenu te spretnim solažama osvojili simpatije publike.

Pojedine glazbene točke scenski su obogatili i učenici programa klasičnog baleta, kojima je ovo bio prvi javni nastup nakon što su krenuli s djelovanjem u tekućoj školskoj godini. U samo nekoliko mjeseci, Korana Bilan i Buga Bešker, uvježbale su skladan baletni ansambl, koji je spretno tehničko umijeće dokazao i izvedbom nekih od najljepših primjera baletne literature, Plesom šećerne vile te Plesom malih labudova Petra Iljiča Čajkovskog. Kao gost večeri nastupio je i nacionalni prvak Opere, Ivica Čikeš, koji je uz pratnju orkestra otpjevao Bijeli Božić, dok se među solistima istaknula i maturantica Karla Kostović, koja je na violončelu uz orkestar izvela O Holly Night.

Raznovrsne blagdanske pjesme na okupu je držala glumačka ekipa učenika Glazbene škole Josipa Hatzea, koji su scenske vještine brusili pod budnim okom Brune Bebić, Lare Jerončić i Stipe Jelaske. U glumačkim scenama podsjetili su publiku na nekadašnje, ali i današnje, adventske običaje na splitskom dijalektu dokazujući se kao svestrani mladi umjetnici koji vješto plivaju u glazbenim i scenskim vodama. Ako na mladima svijet ostaje, onda će uz ovakvu djecu i mladež budućnost Splita, barem u glazbeno-scenskoj umjetnosti, biti svijetla, vesela, svestrana i kvalitetna. Sretan Božić Splite!

 

 

Iz medija:

 

https://dalmatinskiportal.hr/zivot/sretan-bozic-splite-glazbena-skola-josipa-hatzea-odrzala-svoj-prvi-blagdanski-nastup-u-hnk/55871

http://infozona.hr/news/sretan-bozic-splite-hnk-hatze/11002

https://radio.hrt.hr/treci-program/aod/svijet-glazbe/324892/

http://infozona.hr/news/sretan-bozic-splite-hnk-hatze/10980

https://www.kastela.org/novosti/trisedma/43471-glazbena-skola-josipa-hatzea-bozicnu-cestitku-sugradanima-pripremila-je-u-obliku-glazbeno-scenskog-djela-sretan-bozic-splite

“Sretan Božić Splite” Glazbene škole Josipa Hatzea

 

Skip to content