Glazbena škola Josipa Hatzea

GLAZBA…KAKO I ZAŠTO UPISATI GŠ JOSIPA HATZEA?

Želim naučiti svirati neki instrument!

Želim naučiti jezik glazbe!

Želim pjevati i usavršiti svoj glas!

Želim svirati u orkestru!

Želim pjevati u zboru!

Želim da cijelu godinu živim uz glazbu i s glazbom!

 

Ako su neke od ovih želja i tvoje, pozivamo te u Glazbenu školu Josipa Hatzea, gdje u osnovnoj školi možeš ostvariti svoje snove!

Preporučujemo da u 1. razred osnovne glazbene škole kreneš paralelno s 2. ili 3. razredom redovite osnovne škole (8. ili 9. godine života), a za duhačke instrumente iznimno do 11. godine života. Ako si propustio/la ovu priliku u nižim razredima, nikada nije kasno pa je za starije učenike osmišljen program pripremne glazbene škole u kojoj u razdoblju od dvije godine učenici usvoje znanje cjelokupnog osnovnog glazbenog obrazovanja.

Koje instrumente mogu svirati?

– flauta, klarinet, saksofon, oboa, truba, trombon, rog, udaraljke, harmonika (upisuju mlađi od 01. 09. 2008.)
– klavir, violina, viola, violončelo, gitara, mandolina, harfa (upisuju mlađi od 01. 09. 2010).

 

Kako mogu postati učenik/ica Glazbene škole Josipa Hatzea?

Prati našu stranicu www.gsjh.hr i nakon objave natječaja prijavi se na online aplikaciju http://upisi.gsjh.hr. Nakon online prijave svaki kandidat dobiva termin prijemnog ispita u e-prijavnici, a zatim slijede rezultati, odabir instrumenata i upisi.

Što me očekuje na prijemnom ispitu?

Svaki kandidat piše glazbeni test, a provjerava se glazbeni sluh i pamćenje, glazbeni ritam te se pjeva jedna pjesmica po izboru pred tročlanom komisijom. Za prijemni ispit nije potrebna posebna priprema već komisija procjenjuje urođenu sklonost i glazbeni talent.

Što se uči u osnovnoj glazbenoj školi?

Očekuje te šest godina ispunjenih glazbenim radostima, koliko traje osnovno glazbeno obrazovanje. Od prve godine učiš svirati odabrani instrument (na individualnim satovima) i solfeggio (predmet u sklopu kojeg se svladava glazben pismenost, osnove teorije glazbe te skup vježbi kojima se pjeva određena melodija za usavršavanje sluha, a uključuje i glazbeni diktat). Od 3. razreda osnovne škole sudjelovat ćeš i u nastavi zbora, koju nastavljaš do kraja osnovnog školovanja ili se prebacujš u orkestar, ovisno o instrumentu kojeg sviraš.

Zašto bi trebao/la odabrati upravo Glazbenu školu Josipa Hatzea?

Glazbena škola Josipa Hatzea najstarija je i jedina državna glazbena škola u gradu Splitu. Osim matične škole u Splitu, nastava se odvija i na devet dislociranih odjela (Trogir, Kaštela, Bol, Supetar, Postira, Stari Grad, Jelsa, Hvar, Vis). U školi se provodi predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, nakon kojeg učenici mogu steći i akademsko glazbeno obrazovanje na glazbenim i umjetničkim akademijama. Osim obrazovanja djece i mladih, Glazbena škola Josipa Hatzea obogaćuje i pokreće kulturnu scenu Grada Splita, a radost muziciranja prenosi i na brojnim koncertima te natjecanjima diljem Hrvatske i Europe. Učenici škole redovito sudjeluju na državnim i inozemnim natjecanjima, na kojima možeš upoznati nova mjesta, prijatelje, ali i uspješne profesionalne glazbenike. Još u osnovnoj školi možeš sudjelovati na koncertima u prekrasnim ambijentima (od dvorane škole, preko Muzeja grada Splita, Etnografskog muzeja ili Hrvatskog narodnog kazališta). Glazbena škola Josipa Hatzea često organizira i seminare s raznim svjetskim glazbenicima s kojima ćeš također imati priliku razvijati svoju tehniku sviranja ili pjevanja. Sudjeluje i u Erasmus+ projektima u sklopu kojih učenici putuju u europske zemlje i usavršavanju glazbeno umijeće, ali je često i domaćin mladim glazbenicima iz drugih zemalja s kojima organizira zajedničke koncerte.

 

Glazba daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji. (Platon)

Zato nemoj propustiti priliku da iskusiš radost muziciranja!

Skip to content