Glazbena škola Josipa Hatzea

Lucija Mušac izvodi jedan od najljepših koncerata za violončelo

Violončelistica Lucija Mušac, iz klase profesorice Hillary Karuze, jedina je solistica ovogodišnje Filharmonije budućnosti koja u sklopu ovog projekta Glazbene škole Josipa Hatzea i Hrvatskog narodnog kazališta Split nastupa drugi put.

Na Filharmoniji budućnosti izvest ću…

četvrti stavak Koncerta za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85  E. Elgara, koji se smatra jednim od najboljih koncerata za violončelo, a i publika ga jako voli. Napisan je u razdoblju prvog svjetskog rata pa ima dosta tešku tematiku. Izvodim posljednji stavak u kojem su sažeta prva tri, što rezultira promjenama raspoloženja, tempa i dinamike.

Jedina si solistica ovogodišnje Filharmonije budućnosti, koja je već do sada ostvarila solistički nastup u sklopu tog projekta. Smatraš li to prednošću?

Mislim da mi je to dalo jedno iskustvo više u smislu sviranja s orkestrom, a svaki je koncert, naravno, novi izazov.

Imaš li najdražu skladbu?

Ne mogu se odlučiti za samo jednu. Sve što sam do sada svirala uspjela sam sebi približiti da mi to postane drago djelo.

Što ti predstavlja Oskar znanja?

Lijepo je dobiti jedno takvo priznanje, jer shvatiš da trud nije uzaludan. Primila sam čak dva: 2016. i 2018. godine!

Solistički nastupi vs. komorni i orkestralni…

Svaki nastup mi je drag, dok god publika uživa. Ipak, osobni gušt mi je komorno muziciranje. Nisi sam, okružen si drugim ljudima s kojima komuniciraš uz glazbu i imaš njihovu potporu pa je zabavnije.

Nakon srednje škole željela bih…

studirati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zatim se obrazovati negdje u inozemstvu.

Glazbena škola Josipa Hatzea za mene je…

lijepo razdoblje u životu koje mi je pružilo mnogo toga, između ostalog mnoštvo dobrih koncerata, ludih putovanja i novih prijateljstava koja će zasigurno trajati.

Skip to content