Glazbena škola Josipa Hatzea

Filharmonija budućnosti u splitskom teatru

filharmonija_buducnosti15

Filharmonija budućnosti naziv je koncerta koji će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u subotu 18. travnja s početkom u 20 sati, a na kojem će zajedno nastupiti ansambli i solisti splitske Glazbene škole Josipa Hatzea, te Opere splitskog HNK. Koncertom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a kao solisti će nastupiti ugledni pijanist Dalibor Cikojević, te učenici Glazbene škole violinistica Maja Duhović i pijanist Luka Polunić. Mladi glazbenici, u dobi od 12 do 19 godina, muzicirat će tako rame uz rame sa starijim, profesionalnim kolegama ujedinjeni u ansamblu od preko 220 izvođača.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg istoimenog koncerta na kojem su jedanaest gudača, učenika Glazbene škole Josipa Hatzea muzicirali zajedno s orkestrom Opere HNK Split, na ovogodišnjem će koncertu zajedno nastupiti zborovi i orkestri, te solisti ove dvije splitske glazbene institucije. Tako se počinje ostvarivati namjera inicijatora i organizatora, glazbene škole i glazbenog kazališta Splita da ovakav projekt koji na velikoj koncertnoj pozornici spaja ono najvrjednije iz glazbene sadašnjosti i budućnost grada, postane tradicionalan.

Program će započeti skladbom za violinu i orkestar Ciganski napjevi, op. 20. jednog od najpopularnijih skladbi španjolskog romantičarskog skladatelja Pabla de Sarasatea, djela omiljenog među violinskim virtuozima. Solistica na violini bit će Maja Duhović, učenica 3. razreda srednje glazbene škole. Rođena 1998. godine u Splitu, glazbeni je put započela s 11 godina. Cjelokupno šestogodišnje glazbeno obrazovanje završila je u samo tri godine nakon čega je redovno upisala srednju glazbenu školu. Tijekom dosadašnjeg obrazovanja pohađala je brojne seminare i sate glasovitih profesora poput Ivančice Kalanj, Leonida Sorokow i Marine Sorokowe. Već od 2011. godine sudjeluje na brojnim natjecanjima na kojima je visoko nagrađivana kao solist i član komornih sastava.

Slijedi prvi stavak (allegro affetuoso) glasovitog Koncerta za klavir i orkestar u a-molu, op. 54 Roberta Schumanna u kojem će kao solist na klaviru nastupiti Luka Polunić, učenik 4. razreda srednje glazbene škole. Rođen 1997. glazbenu školu Josipa Hatzea upisao je u dobi od osam godina. Njegova nadarenost i glazbena senzibilnost nametnule su se od samih početaka glazbenog obrazovanja. Redoviti je sudionik svih značajnijih natjecanja, na kojima je osvojio veliki broj najvrjednijih nagrada.

Kao posljednju skladbu koncerta Filharmonija budućnosti ujedinjeni teatarski i školski orkestar i zbor izvest će poznatu Fantaziju za glasovir, zbor i orkestar u c-molu, op. 80 Ludwiga van Beethovena. Solist na glasoviru je Dalibor Cikojević, renomirani hrvatski pijanist , ujedno i dekan zagrebačke Muzičke akademije. Vokalne solističke dionice imat će Branka Pleština, Jelena Brnadić, Barbara Sumić, Špiro Boban, Vinko Maroević i Mate Akrap.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Skip to content