Glazbena škola Josipa Hatzea

Filharmoniju budućnosti otvara pijanistica Petra Akrap

Predstavljamo vam pijanisticu Petru Akrap, maturanticu iz klase prof. Helene Bojić, koja otvara ovogodišnju Filharmoniju budućnosti u splitskom teatru 24. svibnja 2019. solističkim nastupom uz Orkestar HNK Split.

Na Filharmoniji budućnosti izvest ću…

prvi stavak Koncerta za klavir i orkestar u A-duru, br. 23, W. A. Mozarta, koji mi je, uz njegov Koncert u d-molu, jedan od najdražih koncerata tog skladatelja. Saznala sam za njega na satu Solfeggia kada smo obrađivali glavnu temu drugog stavka i odmah se zaljubila. Kako sam kod kuće stalno slušala cijeli taj koncert, u dogovoru sa svojom profesoricom Helenom Bojić, odlučila sam da ću ga i izvesti.

Najdraža skladba koju sam izvela je…

Balada u g-molu F. Chopina koja je bila dio mog ovogodišnjeg natjecateljskog programa i koju ću izvesti i u sklopu svog maturalnog koncerta. Iako mi se teško odlučiti za jednu najdražu skladbu, Chopinova djela, koji mi je i uzor, su mi favoriti.

Jednog dana željela bih izvesti…

Chopinov Koncert za klavir i orkestar u e-molu, br. 1. Obožavateljica sam romantizma, a Skrjabin, Rahmanjinov i Chopin su mi top tri skladatelja.

Velika želja mi je nastupiti u…

nekoj od svjetski poznatih koncertnih dvorana kao što su Carnegie Hall, Olympia i Royal Albert Hall.

Trema pred nastup je…

prisutna, ali je treba promatrati i s pozitivne strane. Trema znači da mi je jako stalo do izvedbe i da se pokažem u najboljem svjetlu. Međutim, ako je ne kontrolirate dolazi do pogrešaka. Mislim da je dio talenta znati nositi se s tremom, jer ako se ne znaš nositi s njom ne možeš ni uživati u svirci u potpunosti.

Nagrade na natjecanjima predstavljaju mi…

veliko iskustvo i motivaciju za daljnji rad i napredak.

Glazbena škola Josipa Hatzea je…

najbolja škola koju sam mogla odabrati. Iako je bilo muke i odricanja od socijalnog života, isplatilo se. Profesori su dali sve od sebe da od nas naprave glazbenike i da nas izgrade u dobre osobe.

Skip to content