Glazbena škola Josipa Hatzea

KONCERT MAJSTORICA SREDNJOŠKOLSKOG ORKESTRA U FILHARMONIJI BUDUĆNOSTI KAO SOLISTICA

Koncert-majstorica Orkestra srednje glazbene škole Josipa Hatzea, violinistica Sandra Grubišić iz klase prof. Maje Eterović-Marinić, prvi pult u Filharmoniji budućnosti prvi put će zamijeniti solističkom izvedbom. Više o četvrtoj solistici ovogodišnje Filharmonije budućnosti možete saznati u intervjuu.

Na Filharmoniji budućnosti izvest ću…

Violinski koncert u e- molu, op. 64 F. Mendelssohna-Bartholdyja, koji je jedan od najpoznatijih violinskih koncerata. Svi ga imaju u uhu, što ga čini zahtjevnim.  Međutim, kada bi svi mislili samo na note to onda ne bi bila glazba. Važno je da ispričam svoju priču te da prenesem poruku kojom ću dotaknuti publiku.

Za najdražeg skladatelja…

teško mi je odabrati samo jedno ime. Prije dvije godine sam se zaljubila u glazbu, odlučila da je ona moj poziv i da se glazbom želim baviti u životu. Od tada sam slušala skladbe za razne instrumente, ne samo za violinu. Jako volim glazbu iz razdoblja romantizma; Rahmanjinova, Prokofjeva, Čajkovskog, Dvořáka. Bach je također neizbježan, on je priča za sebe.

Najvažniji trenutak u dosadašnjem glazbenom obrazovanju…

dogodio se u drugom razredu srednje škole kada sam na Međunarodnom natjecanju u Poreču proglašena laureatom. Nakon toga sam odlučila izabrati glazbu kao svoju profesiju.

Solistički nastup s profesionalnim orkestrom u HNK Split predstavlja mi…

veliki korak naprijed, iskustvo, novost i odličnu priliku u ovako ranoj životnoj dobi. Jedva čekam čuti zvuk orkestra u mojoj pozadini!

Glazbeni uzor…

nemam. Svima nam je već određen nekakav put i smatram da ne trebamo stremiti da budemo poput nekog drugog nego trebamo biti ono što jesmo. Ima mnogo odličnih violinista, poput, Hillary Hahn i Davida Oistrakha, koje uživam slušati. Mnogo se može naučiti od njih, ali mislim da je svatko jedinka za sebe pa na nikoga ne gledam kao svog idola.

Glazbena škola Josipa Hatzea…

je škola bez koje moj život ne bi bio isti. Drago mi je što su roditelji prepoznali moju predispoziciju za glazbu, što su me uopće upisali Hatzea i što su mi pružili veliku podršku na tom putu. Stekla sam prijateljstva, a kolege i profesore, doživljavam poput obitelji. Povezanost sa svima njima sigurno je ostavila utisak i na to kako danas sviram.

Nakon mature željela bih…

upisati Muzičku akademiju u Zagrebu, a za dalje ćemo vidjeti.

Skip to content