Glazbena škola Josipa Hatzea

Novi izazovi nagrađivanog gitarista Filipa Miškovića

Tekuća školska godina za gitarista Filipa Miškovića,  učenika 2. razreda Srednje glazbene škole Josipa Hatzea iz klase prof. Maroja Brčića, bila je prepuna uspjeha i nagrada koje su rezultat dugogodišnjeg rada.  Osvojio je 1. mjesto na 5. Zagreb Guitar Festivalu, proglašen je apsolutnim pobjednikom 10. Poreč Festa u VI. kategoriji bez ograničenja u godinama,  ali i apsolutnim pobjednikom na  57. natjecanju HDGPP-a. U talijanskom gradu Goriziji osvojio je 1. nagrada te nagrada publike na IV. Altamira Gorizia International Guitar Competition Enrico Mercatali, a zavidni glazbeni rezultati donijeli su mu i nominaciju za Splitskog pupoljka 2019. Sada ga očekuje novi izazov, prvi nastup u splitskom HNK uz kazališni Orkestar u sklopu Filharmonije budućnosti, na kojem će se publika 24. svibnja 2019.  uvjeriti u njegov neupitni talent i tehničko umijeće.

 

Na Filharmoniji budućnosti izvest ću…

Koncert za gitaru i orkestar u D-duru, op. 99 M. C. Tedesca, koji se često izvodi na gitarističkim natjecanjima.  Ovaj nastup mi mnogo znači, jer prvi puta sviram s orkestrom što je jako važan korak za svakog glazbenika.

Gitara je…

izabrala mene. Prije sam volio slušati flamenco i poželio sam to svirati na gitari, a kada sam krenuo u glazbenu školu prevagnula je klasična glazba. To su dva drugačija, ali opet slična svijeta, jer od flamenca i potječe klasična gitara.

Brojne nagrade brojiš s državnih i međunarodnih natjecanja, međutim koja ti je najdraža?

Ona iz Weimara 2017. na jednom od najuglednijih natjecanja za mlade gitariste u Europi, Anna Amalia, na kojemu sam uz prvu nagradu osvojio i specijalnu nagradu za najbolju interpretaciju zadane skladbe. Tada sam imao četrnaest godina, a konkurencija je bila jako velika, natjecatelji do 16. godina iz cijelog svijeta. Taj uspjeh dao mi je motivaciju za daljnja natjecanja i nastupe.

Najdraži nastup mi je…

svaki mi je nastup najdraži.

Glazbeni uzor…

mi je Paco de Lucia.

Nagrada Splitski pupoljak za mene je…

poticaj za dalje. Svako uloženo vježbanje u gitaru nije bilo uzaludno, a nagrada je važna i za napredovanje te poticanje mladih ljudi. Pokazatelj je da se trud isplati.

Nakon srednje škole želio bih ….

postati koncertni izvođač.

Skip to content