Glazbena škola Josipa Hatzea

RECITAL MILANE CHERNYAVSKE U SKLOPU 2. ZIMSKE PIANO LOOP AKADEMIJE

U sklopu druge po redu Zimske Piano Loop akademije, održat će se i tri pijanistička recitala u Muzeju grada Splita. Prvi recital održat će renomirana pijanistica i pedagoginja Milana Chernyavska 15. siječnja u 18 i 30 sati. Njezini kritičari slažu se s Alfredom Brendelom, koji je napisao: „sreća je potpuna kada slušaš Milanu Chernyavsku“.

Milana Chernyavska, njemačka umjetnica ukrajinskih korijena, etablirala se kao jedna od vodećih pijanistica i glazbenih pedagoga. Chernyavska je diplomirala 1990. klavir na ruskom državnom konzervatoriju Petra Iljiča Čajkovskog u klasi W. Sagaidachny, a četiri godine nakon toga primila je najveće priznanje u svojoj domovini, Zaslužni umjetnici Ukrajine. Na majstorskim tečajevima usavršavala se kod brojnih renomiranih pijanista i pedagoga, a 1998. završila je i majstorski studij na minhenskom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u klasi prof. M. Höhenrieder i prof. G. Oppitz. Od 2009. djeluje kao profesorica klavira na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a od 2010. profesorica je i na Međunarodnoj glazbenoj akademiji Kneževine Lihtenštajn. Nastupa kao solistica s brojnim orkestrima, a glazbeni kritičari posebno se vesele njezinim solističkim recitalima. Aktivna je i kao komorna glazbenica te je osnovala Kvartet Milander, koji je već nakon debija u Minhenskoj filharmoniji osvojio kritiku i publiku. Za umjetnička postignuća osvojila je brojne nagrade, među kojima se ističe zlatna medalja na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Vladimir i Regina Horowitz, Nagrada Alfred Brendel s Pijanističkog festivala Ruhr te Echo Prize u kategoriji Classical without Borders (Klasičari bez granica), koja predstavlja najvažniju medijsku nagradu u Njemačkoj. Aktivna je i u diskografskoj industriji te je objavila 20 nosača zvuka za vodeće diskografske kuće (Decca, Sony, EMA i druge), a i u tom području osvojila je brojne nagrade, poput Diapason d’Or, BBC Music Award i Pizzicato Super Sonyc Award.

 

Program:

 

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata  br. 12 u F-duru, K.332

Allegro / Adagio / Allegro assai

 

Ludwig van Beethoven: Sonata br. 17 u d-molu, Tempest, op. 31/2

Largo – Allegro / Adagio / Allegretto

 

Robert Schumann: Bečki karneval za klavir, op. 26

Allegro (Sehr lebhaft) /Romanze (Ziemlich langsam) /Scherzino / Intermezzo (Mit grösster Energie) / Finale (Höchst lebhaft)

 

Ulaz na koncert je slobodan!

Skip to content