Glazbena škola Josipa Hatzea

RECITAL RUBENA DALIBAJTAYANA U SKLOPU 2. ZIMSKE PIANO LOOP AKADEMIJE

Treći i posljednji recital u sklopu druge po redu Zimske Piano Loop akademije, koja se održava u organizaciji Glazbene škole Josipa Hatzea i Udruge Piano Projekt, održat će armenski pijanist Ruben Dalibajtayan 19. siječnja 2020. u 12 i 30 sati u Muzeju grada Splita.

Na jutarnjem koncertu, koje je organizatorica Vanesa Kleva Pleština zamislila kao zimsko pijanističko jutro nadahnuta tradicijom održavanja matineja u kulturnim centrima Europe, Dalibajtayan izvodi djela djela R. Schumann, B. Berse, F. Liszta i R. Wagnera. Još od prošle godine prof. Dalibajtayan u Glazbenoj školi Josipa Hatzea održava intenzivne module za najperspektivnije učenike. Uspješna pijanistička karijera ovog armenskog pijanista isprepliće se s vrhunskim pedagoškim rezultatima koje ostvaruje sa studentima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od kojih svakako treba istaknuti Aljošu Jurinića i Ivana Krpana, laureate najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja koji zavidnom brzinom grade solističke karijere, a na svom obrazovnom putu također su bili sudionici Piano Loop akademije. Učenici Hatzea tako će u sklopu Zimske akademije pohađati 2. modul kod prof. Dalibaltayana, dok 3. prethodi ovogodišnjim važnim natjecanjima, poput onog u Varaždinu i Dalekih akorada u organizaciji Glazbene škole Josipa Hatzea u Splitu. Bez sumnje možemo tvrditi da će ovakva podrška uroditi zavidnim rezultatima i predstaviti splitske učenike kao izvanredne mlade glazbenike.

Ruben Dalibaltayan pijanist je rodom iz Yerevana u Armeniji. Prvi solistički koncert održao je s deset godina, a dvije godine nakon toga osvojio je drugu nagradu na prestižnom pijanističkom nacionalnom natjecanju Babadjanyan, zahvaljujući kojoj je izveo Drugi klavirski koncert L. van Beethovena uz Armenski simfonijski orkestar. Nakon završene glazbene škole preselio se u Moskvu te magistrirao na Moskovskom državnom konzervatoriju u klasi Valeryja Kastelskyog. Kao solist Dalibaltayan je nastupao i s Nacionalnim simfonijskim orkestrima zemalja, kao što su Armenija, Moldavija, Kina, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, te imao vrlo uspješnu suradnju s brojnim dirigentima, među kojima su Vjekoslav Šutej, Pavle Dešpalj, Luigi di Bella, Ruben Asatrian, Kosmas Galileas, Yury Florea i drugi.  Uz razvoj pijanističke karijere, od 2000. posvećen je i pedagoškim aktivnostima kao profesor, prvo na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a potom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje njegovi studenti postižu zavidne rezultate.

 

Program:

 

Robert Schumann: Fantazija u C-duru, op. 17

Durchaus phantastisch und leidenschaftlich vorzutragen / Mässig, Durchaus energisch / Langsam getragen, Durchweg leise zu halten

 

Blagoje Bersa:  Notturno u b-molu

Riso e lamento, op. 63

 

Franz Liszt: Sonetto del Petrarca br. 104

 

Richard Wagner/Franz Liszt: Izoldina ljubavna smrt iz opere Tristan i Izolda, S. 447

 

Ulaz na koncert je slobodan!

 

Skip to content